USB connector
USB (de Universal Serial Bus) is een goed voorbeeld van een succesvol ingevoerde standaard. Vrijwel elk modern randapparaat dat op een pc wordt aangesloten, maakt er gebruik van. Om allerlei redenen bestaan er verschillende soorten USB-stekkers, uiteenlopend van de bekende standaard USB-plug (plat en vierkant) tot mini- en micropluggen en zelfs proprietary plugs van fabrikanten als Microsoft (Xbox) en Apple (iPad, -Pod en -Phone).
USB 3.0
Inmiddels is de standaard toe aan zijn derde versie (3.0), die hogere snelheden en efficiënter energiemanagement mogelijk maakt. USB 3.0 is niet alleen ruimschoots sneller, maar levert in tegenstelling tot e-SATA ook meteen energie mee. We zetten de voordelen even op een rijtje:
Snelheid
USB 3.0 maakt gebruik van een extra stel pinnetjes die samen reële snelheden mogelijk maken van 3,2 tot 4 gigabit per seconde. Daarmee is USB 3.0 zo'n tien keer sneller dan de huidige snelste USB-variant (2.0) en kan het zelfs de concurrentie aan met de seriële ATA-bus (al is die nog net even sneller). In de volledige 'bidirectionele' uitvoering van USB 3.0 kunnen gegevens tegelijkertijd verzonden en ontvangen worden. Niet voor niets wordt USB 3.0 ook wel 'SuperSpeed' genoemd (USB 2.0 heette nog 'Hi-Speed').
Backwards compatible
Een van de kenmerken van een zorgvuldig ontwikkelde standaard is dat een nieuwe versie niet gelijk oudere versies onbruikbaar maakt. De kabels en aansluitingen die bij de USB 3.0 standaard horen, zijn gebaseerd op het USB 2.0-ontwerp, maar dan met wat extra contactpinnetjes. USB 2.0 kabels en apparaten blijven daardoor gewoon bruikbaar, en desgewenst kan USB 3.0 apparatuur zelfs probleemloos met 2.0-kabels op USB 2.0-poorten worden aangesloten - alleen zal het dan uiteraard slechts op 2.0-snelheden werken.
Slim energiebeheer
De USB 3.0 standaard zorgt ervoor dat via een USB-verbinding 50 procent meer energie kan worden geleverd (tot 150 milliampère). Gelukkig betekent dat niet dat daardoor ook meteen je laptopbatterij sneller leegstroomt: waar apparaten onder USB 2.0 altijd van de volle energiecapaciteit werden voorzien, biedt USB 3.0 mogelijkheden om apparatuur die niet wordt gebruikt bijvoorbeeld in een slaapstand te zetten, waardoor het stroomverbruik flink omlaag kan.